Μελισσοκομικές κάμερες και μπαταρίες! Όσα θέλεις να ξέρεις!
Μπαταρίες για κάμερες μελισσοκομείου! Εάν είστε κι εσείς σαν τους περισσότερους πρωτάρηδες στη χρήση καμερών για κυνήγι, μελίσσια ή χωράφια, πιθανόν κινδυνεύετε να χαθείτε από τη τεχνολογία που περιλαμβάνουν! Ξοδεύετε αμέτρητες ώρες ερευνώντας και τεστάροντας και μόλις νομίζετε ότι έχετε βγάλει μια άκρη, κολλάτε στο θέμα των μπαταριών; Φαίνεται αρκετά απλό. Τοποθετείτε 8 απλές μπαταρίες ΑΑ και είστε έτοιμοι…Σωστά; Όχι ακριβώς! Θα έπρεπε πρώτα να αναρωτηθείτε “Τι τύπο μπαταριών ΑΑ τοποθετώ;” Αλκαλικές, NiMh επαναφορτιζόμενες ή λιθίου; Και, σε τι είδους κλίμα θα τοποθετήσω την κάμερα μου; Και, και, και…και γίνεται λίγο πιο περίπλοκο τελικά!
Γι αυτό ας μιλήσουμε αρχικά για τους τρεις κύριους τύπους σε μπαταρίες για κάμερες μελισσοκομείου, τα χαρακτηριστικά τους και γιατί θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε τον έναν τύπο αντί του άλλου.
Μπαταρίες Λιθίου
Οι μπαταρίες λιθίου (όπως και το φωτοβολταϊκό πάνελ, που έχει μπαταρία λιθίου 2500mah ή η μπαταρία λιθίου για την 801LTE, χωρητικότητας 5000mAh) έχουν κάποια ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα. Παράγουν 1.6 volts και όσο ξοδεύονται σταδιακά έχουμε μια μικρή πτώση στην λειτουργία της κάμερας, μειώνονται οι δυνατότητες της κάμερας περίπου 10%. Οι μπαταρίες λιθίου θα αυξήσουν το χρόνο που μπορεί να παραμείνει η κάμερα σε λειτουργία σε πολλές περιπτώσεις. Λόγω της χημικής του κατασκευής, το λίθιο δεν επηρεάζεται από τον κρύο καιρό.
Nickel Metal Hydride (NiMH) Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες
Πλεονεκτήματα: Φθηνότερες μακροπρόθεσμα, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταριών κατά τους χειμερινούς μήνες, φιλικές προς το περιβάλλον
Οι πλήρως φορτισμένες μπαταρίες NiMH παράγουν περίπου 1,4 volts. Ωστόσο, μειώνονται γρήγορα σε ένα επίπεδο εργασίας 1,2 volts και η τάση εργασίας 1,2 παρουσιάζει πρόβλημα σε ορισμένες κάμερες. Οι περισσότερες κάμερες σχεδιάζονται γύρω από ένα σενάριο 1,5 volt / cell. Είναι πολύ συνηθισμένο για μια κάμερα να χρησιμοποιεί 8 μπαταρίες, ή ουσιαστικά ένα σύστημα 12 βολτ (8 Χ 1.5volts). Πολλά από αυτά τα συστήματα συνεχώς παρακολουθούν την τάση και κλείνουν αυτόματα την κάμερα όταν η τάση βυθίζεται κάτω από το επίπεδο 10 volt. Με τις μπαταρίες NiMH που παρέχουν μόνο 1,2 volts / cell, παράγουν συνολική τάση μόνο 9,6 volts . Αυτό καθιστά τις μπαταρίες Nimh ασύμβατες με διάφορα μοντέλα αλλά όχι για τις κάμερες της Suntek.
Συνοπτικά αυτό που έχουμε μάθει για τις μπαταρίες Nimh κατά την τελευταία δεκαετία:
Όλες οι μπαταρίες Nimh δεν είναι ίδιες. Πολλοί άνθρωποι είχαν άσχημες εμπειρίες με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Οι πιο ευρέως διαθέσιμες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες έχουν μικρές χωρητικές ικανότητες (mah) (1200 – 1600). Αυτές οι μπαταρίες σπάνια είναι τόσο καλές όσο οι αλκαλικές μπαταρίες και συνήθως πείθουν τον χρήστη ότι δεν αξίζουν τον κόπο. Αντίστροφα, οι μπαταρίες NiMH ποιότητας με χωρητικότητα 2500mah είναι καλύτερες και υπερβαίνουν τις καλύτερες αλκαλικές μπαταρίες κατά 50%. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε ελέγξει τη χωρητικότητα Mah μιας επαναφορτιζόμενης μπαταρίας πριν κάνετε την αγορά σας!
Η φόρτιση είναι καθοριστική
Οι φορτιστές που χρησιμοποιείτε για να φορτίσετε τις μπαταρίες σας έχουν γίνει εξίσου σημαντικός παράγοντας, αν όχι ο πιο σημαντικός, από το πώς και πότε φορτίζετε τις μπαταρίες σας. Φορτίζετε τις μπαταρίες με σταθερό φορτίο (200 mAh) για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα (8 ώρες) ανεξάρτητα από το πόση χωρητικότητα παραμένει στην μπαταρία. Αυτό θα ήταν καλό αν όλες οι μπαταρίες σας ήταν πλήρως εξαντλημένες κάθε φορά που τις τοποθετήσατε στο φορτιστή, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Οι φτηνοί φορτιστές εφαρμόζουν την ίδια ποσότητα φόρτισης σε όλα τα κελιά και συχνά επαναφορτίζουν τις μπαταρίες. Οι μπαταρίες που εκτίθενται σε υψηλότερο επίπεδο και υπερβολική φόρτιση χάνουν ένα μέρος της μελλοντικής τους χωρητικότητας. Αν θέλετε να απολαύσετε πλήρως τα οφέλη και την αποτελεσματικότητα των μπαταριών Nimh, χρησιμοποιήστε έναν έξυπνο φορτιστή ο οποίος θα φορτίζει την κάθε μπαταρία ξεχωριστά.
Τοποθετήστε τις μπαταρίες σας σε χρήση τη στιγμή που αφαιρούνται από το φορτιστή
Οι μπαταρίες NiMH αρχίζουν να εξαντλούνται αμέσως μετά την απομάκρυνση από το φορτιστή, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνται. Κάθε κύτταρο χάνει περίπου το 1/2 της χωρητικότητάς του κάθε μέρα μέχρι να εξαντληθεί εντελώς.
Ορίστε ρεαλιστικές προσδοκίες για τις μπαταρίες σας
Οι κατασκευαστές επαναφορτιζόμενων μπαταριών κάνουν δηλώσεις “Εκατοντάδες” αν όχι “Χιλιάδες” πιθανών επαναφορτίσεων. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δυνατό όταν χρησιμοποιείται σε συσκευή υψηλής ενέργειας που απαιτεί καθημερινή φόρτιση. Ωστόσο, με βάση την εμπειρία μας, αναμένουμε κάπου 3-5 χρόνια χρήσης για τις μπαταρίες NiMH.
Αποφύγετε τη χρήση μπαταριών NiMH σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας
Παρατηρήσαμε μια απότομη μείωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Στην πραγματικότητα, παρατηρήσαμε ότι οι μπαταρίες που συνήθως διαρκούν 10 εβδομάδες επιβίωσαν μόνο για μια εβδομάδα ή δύο. Όταν οι μπαταρίες NiMH υποφέρουν, οι αλκαλικές μπαταρίες έχουν μεγάλη απόδοση κατά τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού.
Αλκαλικές Μπαταρίες
Οι αλκαλικές μπαταρίες είναι σίγουρα οι πιο διαδεδομένες και λιγότερο δαπανηρές αλλά έχουν πολλά μειονεκτήματα. Οι αλκαλικές μπαταρίες αποστέλλονται με ισχύ περίπου 1,5 volts, αλλά αρχίζουν να μειώνονται σε ισχύ από τη στιγμή που εισάγονται.
Καθώς ο χρόνος περνάει, το επίπεδο τάσης συνεχίζει να μειώνεται αναλογικά με το χρόνο που απομένει στο πεδίο ανά τον αριθμό φωτογραφιών που τραβήξατε. Αυτή η αναλογική μείωση είναι ιδιαίτερα εμφανής όταν εξετάζετε τις νυχτερινές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τις υπέρυθρες κάμερες. Οι φωτογραφίες που λήφθηκαν κατά τον αρχικό κύκλο ζωής μιας αλκαλικής μπαταρίας είναι φωτεινές καθώς αντιπροσωπεύουν το μέγιστο δυναμικό εύρος φλας της κάμερας. Ωστόσο, κάθε μέρα που περνά, κάθε επόμενη φωτογραφία νύχτας θα είναι λιγότερο φωτεινή.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι το σημείο όπου οι νυχτερινές φωτογραφίες θα είναι μαύρες και / ή η κάμερα θα απενεργοποιηθεί λόγω χαμηλής τάσης. Επιπλέον, οι ψυχρές θερμοκρασίες επηρεάζουν δυσμενώς τις αλκαλικές μπαταρίες. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μειώνεται και τα αλκάλια χάνουν έως και το μισό της χωρητικότητάς τους σε άσχημες καιρικές συνθήκες.
Τέλος, οι αλκαλικές μπαταρίες είναι μίας χρήση. Γι αυτό και οι περισσότεροι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι αποφεύγουν τη χρήση αλκαλικών μπαταριών όποτε είναι δυνατόν.
Συνοψίζοντας, οι αλκαλικές μπαταρίες είναι φθηνές και διαθέσιμες παντού, αλλά παρέχουν ασυνεπή ισχύ και δεν λειτουργούν καλά στο κρύο, για να μην αναφέρουμε ότι είναι εξαιρετικά αναξιόπιστες. Για να είμαστε πιο ειλικρινείς, οι αλκαλικές μπαταρίες είναι η πηγή πολλών προβλημάτων για τις κάμερες κυνηγιού και μελισσοκόμων!
Μπαταρίες Μέρος 2ο
Διάρκεια Ζωής Μπαταριών
Από όλες τις δοκιμές που ολοκληρώνουμε, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι χωρίς αμφιβολία η πιο περίπλοκη αναζήτηση. Με τόσες πολλές μεταβλητές που συμβάλλουν στην τελική έκβαση, μπορεί να γίνει πολύ συγκεχυμένη. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση είναι να προσδιορίσουμε κάθε μεταβλητή που δοκιμάζουμε και στη συνέχεια να εξηγήσουμε πως αυτή η μεταβλητή σχετίζεται με άλλες και τελικά καθορίζει τη συνολική διάρκεια ζωής της μπαταρίας μιας συγκεκριμένης κάμερας ανίχνευσης.
Κατανάλωση ενέργειας όταν η κάμερα δεν χρησιμοποιείται
Κάθε κάμερα κυνηγιού απαιτεί μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας για να κρατηθεί ζωντανή και σε εγρήγορση περιμένοντας το επόμενο ζώο να εμφανιστεί. Οι τιμές κατανάλωσης ρεύματος ανάπαυσης κυμαίνονται από μόλις 17 milliamps (170 μικρο-ενισχυτές) έως και 11 εκατομμύρια ή περισσότερο. Μετράμε την κατανάλωση ρεύματος ανάπαυσης κάθε κάμερας που δοκιμάζουμε και στη συνέχεια τη συγκρίνουμε με τη χωρητικότητα των μπαταριών (Mah). Για να μπορούμε να υπολογίσουμε τον μέγιστο αριθμό ημερών που μπορεί να λειτουργήσει μια κάμερα, διαιρούμε την κατανάλωση ρεύματος σε λειτουργία stand by της κάμερας με τη χωρητικότητα mAh της μπαταρίας. Σημειώστε ότι μιλάμε για “μέγιστο” αριθμό ημερών επειδή ο υπολογισμός αυτός δεν λαμβάνει υπόψη άλλες μεταβλητές όπως τον αριθμό των φωτογραφιών που έχουν ληφθεί, την αναλογία των φωτογραφιών νύχτας έναντι ημέρας, τον ρυθμό αυτοκατανάλωσης των μπαταριών, τη καθαρής κατανάλωση ανά φωτογραφία, τη χρήση δικτύου κινητής τηλεφωνίας κλπ. Ωστόσο, για λόγους απλούστευσης, μπορούμε να υπολογίσουμε τον συνολικό αριθμό ημερών που μπορεί να διαρκέσει μια κάμερα χωρίς να τραβήξει φωτογραφίες ως εξής:
(Χωρητικότητα ΜΑΧ / κατανάλωση ρεύματος ανάπαυσης) / 24 = αριθμός ημερών στο πεδίο πριν από την εξάντληση της ισχύος της μπαταρίας
Οι διαφορές από μοντέλο σε μοντέλο μπορεί να είναι τεράστιες. Μία κάμερα ΄π.χ. HC-801A η οποία δεν δέχεται κάρτα sim και απλά καταγράφει, μπορεί να διαρκέσει έως και 4-5 μήνες με τις μπαταρίες ενώ η ίδια κάμερα με δίκτυο 4G, HC-801LTE, μπορεί να διαρκέσει με τις ίδιες μπαταρίες, λιγότερο από 10 μέρες! Η ενεργειακή απόδοση πρέπει σαφώς να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιλογή μιας κάμερας για μελισσοκόμους κάμερας.
Φωτογραφική κατανάλωση ενέργειας
Από τη στιγμή που μια κάμερα ανίχνευσης εντοπίζει κίνηση, λαμβάνουν χώρα ολόκληρες σειρές συμβάντων, καθώς το σύστημα ολοκληρώνει τη διαδικασία λήψης, αποθήκευσης και αποστολής μιας φωτογραφίας. Αυτή η σειρά διεργασιών ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια, την εμβέλεια και την ένταση, ανάλογα με το μοντέλο κάμερας . Ορισμένες από τις πιο κοινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:
• Δειγματοληψία διαθέσιμων φωτογραφιών & προσαρμογή ρυθμίσεων έκθεσης για βέλτιστη ποιότητα φωτογραφιών
• Λήψη μιας δειγματοληπτική φωτογραφίας ή δύο
• Φόρτιση του πυκνωτή που ενεργοποιεί το φλας πυράκτωσης
• Εκτροπή τροφοδοσίας στο υπέρυθρο φλας
• Πρόσβαση στη συσκευή αποθήκευσης για να καταγραφεί η φωτογραφία στη μνήμη
• Καταγραφή της φωτογραφίας
• Αποθήκευση της φωτογραφίας στη μνήμη
• Πρόσβαση σε οδηγίες από το υλικολογισμικό για να καθοριστεί πώς και πότε πρέπει να ληφθεί η επόμενη φωτογραφία
• Σύνδεση στο διαθέσιμο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας
• Αποστολή των δεδομένων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας
Όλες οι παραπάνω λειτουργίες απαιτούν χρόνο και καταναλώνουν ισχύ. Ενώ ορισμένα μοντέλα πραγματοποιούν αυτές τις λειτουργίες ξοδεύοντας μεγάλη ισχύ, κάποια άλλα είναι αρκετά πιο “λιτά” στη διαχείριση της ενέργειας. Οι τιμές κατανάλωσης ενέργειας των φωτογραφιών κυμαίνονται από μόλις 140 milliamps για 1/2 δευτερόλεπτο έως υπερτάσεις άνω των 1000 milliamps με αυξημένη ισχύ που διαρκεί πάνω από 60 δευτερόλεπτα. Μέσω της προσεκτικής μέτρησης αυτών των δεδομένων μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε την ισχύ που απαιτείται για την επεξεργασία μιας φωτογραφίας σε κάθε κάμερα που δοκιμάζουμε. Στη συνέχεια, μπορούμε να υπολογίσουμε τον μέγιστο αριθμό φωτογραφιών που μπορεί να καταγράψει μια κάμερα ανίχνευσης σε ένα σύνολο μπαταριών. Έτσι μπορεί για παράδειγμα κάθε 5 φωτογραφίες που λαμβάνει μία κάμερα κυνηγιού μελισσοκομική, να “ξοδεύει” μία ολόκληρη ημέρα αναμονής της κάμερας.
Απενεργοποίηση τάσης (ελάχιστο επίπεδο τάσης που απαιτείται για την τροφοδοσία της κάμερας)
Ένα άλλο στοιχείο που δοκιμάζουμε είναι η τάση “απενεργοποίησης”. Με απλά λόγια, η τάση κλεισίματος της κάμερας είναι το ελάχιστο επίπεδο βολτ που απαιτείται για την τροφοδοσία της κάμερας για κανονική λειτουργία, διαφορετικά η κάμερα θα σβήσει λόγω ανεπαρκούς ισχύος. Ενώ σπάνια αναφέρεται, αυτό το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό γίνεται σημαντικό με πολλούς τρόπους. Για να το κατανοήσουμε πλήρως, πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε πώς οι μπαταρίες λειτουργούν καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.
Oι αλκαλικές μπαταρίες ξεκινούν από 1,6 βολτ και στη συνέχεια αρχίζουν αμέσως μια σταδιακή πτώση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, έως ότου είναι “νεκρές”. Ωστόσο, οι μπαταρίες λιθίου & Nimh διατηρούν ένα σταθερό επίπεδο τάσης (αν και διαφορετικά επίπεδα) καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους και στη συνέχεια εξαντλούνται εντελώς στο τέλος της ζωής τους. Όταν συνδυάζεται με την τιμή τερματισμού μιας συγκεκριμένης κάμερας ανίχνευσης, η καμπύλη χρήσης κάθε τύπου μπαταρίας καθίσταται σημαντική σε δύο (2) βασικές περιοχές:
- Ορισμένες μελισσοκομικές κάμερες δεν είναι συμβατές με ορισμένους τύπους μπαταριών λόγω των τιμών κλεισίματος τους (ελάχιστη απαίτηση ισχύος). Οι περισσότεροι κατασκευαστές καμερών σχεδιάζουν τις κάμερές τους χρησιμοποιώντας τροφοδοτικό ισχύος 12 volt (8 μπαταρίες από 1,5 volt = 12 volt). Πολλοί από αυτούς τους κατασκευαστές προγραμματίζουν επίσης σε διακοπή τάσης περίπου 9 βολτ. Παρέχουν σταθερή ισχύ και δεν επηρεάζονται από ψυχρές θερμοκρασίες όπως οι αλκαλικές μπαταρίες που μπορούν εύκολα να χάσουν έως το ήμισυ της χωρητικότητάς τους κατά τη διάρκεια του παγωμένου καιρού. Είναι επίσης πολύ οικονομικές δεδομένου ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκατοντάδες κύκλους φόρτισης.
- Ορισμένες κάμερες κυνηγιού δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την πλήρη χωρητικότητα mah που κάθε μπαταρία προσφέρει. Η τάση στις αλκαλικές μπαταρίες μειώνεται στα 1 volts, περίπου στο ένα πέμπτο του μήκους του κύκλου χρήσης. Σε αυτό το σημείο, η συσσωρευμένη τάση σε πολλές κάμερες μελισσοκομείου έχει πέσει κάτω από το κατώφλι απενεργοποίησης, αναγκάζοντας τη συσκευή να κλείσει αφήνοντας τις μπαταρίες της φωτογραφικής μηχανής με το 80% της χωρητικότητάς τους αχρησιμοποίητο. Αυτό το ζήτημα ισχύει μόνο για τη χρήση αλκαλικών μπαταριών. Τα λίθια παρέχουν επαρκή τάση καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, ενώ οι μπαταρίες Nimh δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε κάμερα με υψηλή τάση απενεργοποίησης.
Συμπέρασμα .Όπως μπορείτε να δείτε, οι μεταβλητές που σχετίζονται με τη ζωή της μπαταρίας (πολλές από τις οποίες δεν είναι σταθερές) κάνουν τον υπολογισμό της κάθε άλλο παρά απλό. Ο γενικός κανόνας ωστόσο που θα ήταν καλό να ακολουθήσει ένας νέος χρήστης κάμερας μελισσοκομείου, είναι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες Λιθίου (σε όποιο μοντέλο υποστηρίζονται) ή επαναφορτιζόμενες μπαταρίες NiMh, χωρητικότητας 2500mAh και άνω για όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τις αλκαλικές μπαταρίες. Σχετικά με τον χρόνο χρήσης της κάμερας, κάθε χρήστης καλό είναι να κάνει μερικά τεστ και να υπολογίζει μόνος του, για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργεί η κάμερα με τις μπαταρίες του, στις συγκεκριμένες συνθήκες κατά τις οποίες θα θέσει την κάμερα σε λειτουργία.